Yhdessä kotikulmilla -toiminta tuo iloa, yhteisöllisyyttä ja yhteistä tekemistä iäkkäille asukkaille
Ikäinstituutin Yhdessä Kotikulmilla®-toiminta tarjoaa kaupunkien ja lähiöiden iäkkäille asukkaille iloista yhteistä tekemistä taloyhtiöiden kerhotiloissa, pihoilla sekä lähipuistoissa. Keskeisin tavoite on lisätä iäkkäiden asukkaiden kohtaamisia, yhdessäoloa, hyvinvointia ja lievittää yksinäisyyttä. Myös muut asukkaat ovat tervetulleita mukaan. Pientaloalueilla ja kylissä toimintaa voidaan järjestää naapuruston yhteistilassa kuten kylätalolla.
Toimintamalli kehitettiin yhdessä iäkkäiden asukkaiden, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa Yhdessä kotikulmilla-hankkeessa (STEA 2017-2020) Helsingissä ja Kotkassa. Sittemmin toiminta on laajentunut eri puolille Suomea ja mukana on jo 9 yhteistyökaupunkia: Heinola, Helsinki, Joensuu, Kotka, Lahti, Lieksa, Riihimäki, Turku ja Vantaa. Toiminnan ohjaajiksi valmennetaan vapaaehtoisia TaloTsemppareita ja KävelyTsemppareita. Etävalmennusten myötä yksittäisiä Kotikulmilla-kerhoja ja Hyvän mielen kävelyryhmiä toimii lisäksi muissakin kaupungeissa. Toiminta on suunnattu erityisesti iäkkäille, mutta myös muut asukkaat ovat tervetulleita mukaan. Asukkaat suunnittelevat yhdessä, mitä he haluavat säännöllisesti tehdä. Iäkkäät asukkaat ovat osallistuneet innokkaina ideointiin. Yhdessä on mm. kahviteltu, visailtu, pelailtu, jumpattu, ulkoiltu, laulettu ja pidetty nyyttäreitä.
Kotikulmilla-toimintaa tukevat myös yhteistyökumppanit. Yleisempiä yhteistyötahoja ovat vanhusneuvostot, vuokrataloyhtiöt, osallisuus- ja liikuntatoimijat sekä paikalliset järjestöt. Heidän kanssaan on kartoitettu sopivia alueita, tehty toimintaa tunnetuksi ja tavoiteltu kohderyhmää. Heitä on myös innostettu viemään omaa toimintaansa taloyhtiöihin, mistä on saatu hyviä kokemuksia. Yhteistyökumppanit näkevät Kotikulmilla-toiminnan tarpeellisena ja täydentävän iäkkäille suunnattuja palveluja
Kotikulmilla-toiminnalla naapurit tutuiksi
Toimintakyvyn heikentyessä ja liikkumisvaikeuksien lisääntyessä monen iäkkään elinpiiri saattaa kaventua pääosin kotiin, sosiaaliset kontaktit kaventua ja yksinäisyyden kokemukset lisääntyä. Kerrostaloissa voi olla useita iäkkäitä samassa tilanteessa ja kaivata juttuseuraa ja yhteistä tekemistä muiden kanssa. Kotikulmilla-toiminta on yksi keino tuoda ryhmätoimintaa lähelle kotia, taloyhtiöiden kerhohuoneisiin ja pihoille. Kotona yksin olemisen sijaan kahvitellaan ja rupatellaan yhdessä muiden iäkkäiden naapureiden kesken kerhohuoneella, pelataan yhdessä korttia, jumpataan tai lähdetään porukalla ulos kävelylle. Tällainen säännöllinen asukkaiden yhdessä tekeminen on Kotikulmilla-toiminnan ydinjuttu, se kokoaa iäkkäät naapurit yhteisen tekemisen äärelle ja tuo iloa ja kohtaamisia iäkkäiden arkeen. Kun naapurit tulevat tutuiksi, se lisää myös turvallisuuden tunnetta, kun ympärillä on tuttuja ihmisiä. Myös arjen avun pyytäminen ja tarjoaminen on silloin helpompaa.
Toiminnasta on kerätty säännöllisesti palautetta osallistujilta, vapaaehtoisilta ja yhteistyökumppaneilta. Syvempää tietoa on matkan varrella kerätty myös työntekijöiden tekemin haastatteluin sekä koulutettu iäkkäitä vertaishaastattelijoita keräämään tietoa iäkkäiden arjesta. Alkuvuodesta 2024 kerättyyn osallistujakyselyyn vastasi yli 300 iäkästä. Toiminnan hyvinvointivaikutukset ovat merkittäviä: kohtaamiset ja yhteisöllisyys taloyhtiöissä ovat lisääntyneet, naapurit ovat tulleet tutuiksi, on saatu uusia ystäviä ja yhteinen tekeminen on tuonut piristystä ja iloa arkeen ja liikkuminenkin on lisääntynyt. Ja mikä tärkeintä, toiminnan myötä myös yksinäisyyden kokemukset ovat vähentyneet. Kotikulmilla-toiminta on tavoittanut hyvin kohderyhmää ja toimintaan ollaan sitoutuneita ja sitä halutaan jatkaa.
TaloTsempparit ohjaavat toimintaa
Toimintaa ohjaavat vapaaehtoiset TaloTsempparit, jotka ovat pääosin itsekin taloyhtiön iäkkäitä asukkaita. Taloyhtiöistä kannustetaan tulemaan porukalla (2-3) valmennukseen, jotta vastuuta toiminnan toteuttamisesta ja suunnittelusta voidaan jakaa. Ikäinstituutti koordinoi vapaaehtoisten valmennusta ja tarjoaa tueksi materiaalia, oppaita sekä kuukausittain toimintavinkkejä yhteiseen tekemiseen. Lisäksi Kotikulmilla-tiimi järjestää webinaareja toivotuista aiheista ja virkistyksellisiä Kotikulmilla-yhteistapaamisia alueilla.
Maksuton TaloTsemppari-valmennus (3h) antaa eväitä ryhmän ohjaamiseen sekä vinkkejä yhteisen toiminnan aloittamiseen, toiminnan toteuttamiseen ja asukkaiden mukaan innostamiseen. Ikäinstituutin kotikulmilla-tiimi on kouluttanut yhteistyöalueille TaloTsemppari-kouluttajia, jotka voivat järjestää alueillaan valmennuksia vapaaehtoisille. Mikäli alueella ei ole vielä kouluttajaa, Kotikulmilla-tiimi vastaa valmennuksen järjestämisestä. Lisäksi Kotikulmilla-tiimi järjestää kaikille avoimia TaloTsemppari- ja KävelyTsemppari-etävalmennuksia keväisin ja syksyisin. Näin toimintaan voi tulla mukaan kiinnostuneita kohteita eri puolilta Suomea. KävelyTsempparit järjestävät naapuruston Hyvän mielen kävelyjä ja saavat Ikäinstituutilta Kotikulmilla-repun, jossa on valmis ohjelma materiaaleineen neljälle kävelykerralle.
TaloTsemppari-verkostossa on tällä hetkellä mukana reilut 200 vapaaehtoista, joista aktiivisesti toimii noin 130. Kerätyn palautteen perusteella he ovat tykänneet olla järjestämässä asukkaille yhteistä toimintaa, pitävät sitä merkityksellisenä ja kokevat toiminnan lisäävän myös omaa hyvinvointia. Tsempparit ovat myös tyytyväisiä Ikäinstituutilta saamaansa valmennukseen ja tukeen toiminnan toteuttamisessa ja suosittelevat TaloTsempparina toimimista muillekin.
Voisiko Kotikulmilla-toiminta sopia sinun tai ehkä iäkkään tuttusi taloyhtiöön tai haluaisitko kenties itse toimia TaloTsempparina tai alueellasi TaloTsemppari-kouluttajana?
Kotikulmilla-toiminta lukuina
Lue lisää Kotikulmilla-toiminnasta: Yhdessä kotikulmilla
Kirjoittaja on Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry:n hallituksen jäsen.
Jukka Murto
koordinaattori, Ikäinstituutti